Wraz z wybiciem godziny 13 w sobotnie południe 17 sierpnia w Ustrzykach Dolnych miał miejsce Festiwal Produktów Podkarpackich. To druga po Agrobieszczadach tego typu impreza w ostatnim czasie, z której przygotowaliśmy dla państwa fotorelację.
Impreza zgromadziła sporą liczbę odwiedzających, na prezentowanych stoiskach częstowano i sprzedawano produkty spożywcze ściśle powiązane z Bieszczadami, oferta była bardzo „bogata” i nawet wybredni goście mogli zakupić produkty na wskroś oryginalne ponieważ są one wytwarzane jedynie na terenie Bieszczad i niepowtarzalne.
Organizatorzy nie ograniczyli się wyłącznie do oferty spożywczej, również można było nabyć książki opowiadające o regionie, wziąć udział w warsztatach ceramicznych wykonać profesjonalny makijaż lub uczestniczyć aktywnie w zajęciach z Zumby czy Jogi.
Tradycja wyplatania wianków która niestety zanika w Ustrzykach Dolnych jest wciąż” żywa” i nauka tej niełatwej sztuki była obecna na festiwalu.
Jednym z zaproszonych gości był kucharz Andrzej Polan znany też jako osobowość telewizyjna który gotował dania zainspirowane kuchnią regionu.
Naturalnie nie zabrakło wszelakich rodzajów napitków w postaci produktów alkoholowych których szeroka gama miała miejsce i wzbudzała zainteresowanie z tej racji, że producenci tych trunków stosują oryginalne receptury dzięki czemu wspomniane produkty są wyjątkowe i cechujące się niepowtarzalnym aromatem i smakiem.
Jesteśmy z Jarosławia dość liczną grupą. Trzeba przyznać że festiwal robi wrażenie i oferta jest tak duża, że chyba godzina to będzie mało aby wszystko „ dotknąć” i zobaczyć, w sumie świetny pomysł lato niestety powoli dobiega końca i mamy udane preludium jego nieuchronnego zakończenia.
-mówiła jedna z uczestniczek imprezy
Festiwal Produktów Karpackich zakończył koncert „Urszuli” piosenkarki znanej i lubianej która na profesjonalnej scenie debiutowała przed laty jako wokalistka legendarnej Budki Suflera.