W dniu 29 września w pracowni Biologia i Ekologia Centrum Nauki Łukasiewicz odbędą się specjalne warsztaty „Serce na talerzu” w ramach Światowego Dnia Serca. Święto ma na celu zwiększenie świadomości społecznej i upowszechnienie podstawowej wiedzy o schorzeniach serca i naczyń krwionośnych, o sposobach ich profilaktyki oraz promocję zdrowego stylu życia. Więcej szczegółów poniżej.
29 września w niedzielę spotkajmy się całymi rodzinami w Centrum Nauki w Jasionce. Profilaktyka, diagnostyka i dbanie o układ sercowo-naczyniowy to najprostsza metoda do zachowania zdrowia. PCN Łukasiewicz pragnie promować zdrowy tryb życia i włączyć się w te obchody. W tym dniu obejrzymy i poznamy anatomię prawdziwego serca. Za model ludzkiego serca posłuży serce wieprzowe. Specjalne warsztaty „Serce na talerzu” w pracowni Biologia i Ekologia przeniosą Państwa w ten fascynujący świat
–mówi Grzegorz Mosiołek, Specjalista ds. Rozwoju i Współpracy w PCN Łukasiewicz
Z tej okazji Podkarpackie Centrum Nauki Łukasiewicz w Jasionce zaprasza na specjalne warsztaty w pracowni Biologia i Ekologia o nazwie “Serce na talerzu”. Podczas tych zajęć uczestnicy będą mieli możliwość nie tylko obejrzeć prawdziwe serce, ale również zajrzeć do jego wnętrza. Oprócz tego będzie można zmierzyć puls i lepiej zrozumieć, jak działa układ krążenia oraz zobaczyć, jak przebiega konflikt serologiczny i jakie są jego konsekwencje. To wyjątkowa okazja, aby odkryć wspólnie fascynujący świat ludzkiego serca.
Serce na talerzu – warsztaty specjalne
-Data: 29.09.2024 r. (niedziela)
-Czas: 14:00, 16:30, 19:00
-Wielkość grupy: 16 os.
-Minimalny wiek uczestnika: 13 lat
-Cena: 25 zł/os.
-Adres: Jasionka 952a
Informacja biletowa: tel. 17 772 09 09 (w godz. otwarcia ekspozycji),
e-mail: kupbilet@pcn.org.pl
Zakup biletu online: https://pcn.org.pl/kupbilet/
Jak się dostać do Podkarpackiego Centrum Nauki Łukasiewicz?
Autobus ZTM z Rzeszowa: nr 51 i nr 52
Podkarpacka Kolej Aglomeracyjna: Rzeszów Główny – Jasionka Lotnisko
Samochód – bezpłatny parking
Rower – stojaki na rowery