Już od jutra w dniach 14-15 grudnia 2024 roku odbędzie się „Ekogala” czyli XVIII już edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości. Wydarzenie odbędzie się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A ARENA w Jasionce k. Rzeszowa. Poniżej szczegóły wydarzenia.
W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców. Swoje stoiska ustawią firmy znane z najwyższej jakości wyrobów ekologicznych oraz tradycyjnych a także goście z Rumunii, Węgier oraz Słowacji. Jak co roku będzie smacznie, kolorowo, wesoło i interesująco. Podczas targów odbędą się pokazy przygotowania oraz degustacje wypieków świątecznych z produktów ekologicznych, chętni będą mogli stworzyć osobiście ozdoby świąteczne oraz zdobyć nowe umiejętności w czasie warsztatów kulinarnych.
W niedzielę, 15 grudnia podkarpackie VIP-y ugotują dla Państwa kilka smakowitych potraw, które oczywiście będzie można degustować. Wszyscy chętni będą mogli zdobyć nową wiedzę podczas konferencji i licznych prezentacji. Dla smakoszy mamy liczne okazje do testowania smacznych kąsków oraz konkursy z nagrodami.
Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny – w czasie którego można obserwować zmagania uczestników i sporo się nauczyć. Na interesujący wykład o aromaterapii i jej efektach zaprasza Beata Zarembianka , a Stowarzyszenie „Damy i Huzary” wprowadzi Państwa w klimat Galicji z czasów przełomu XIX I XX wieku.
Najmłodszych organizatorzy zapraszają na seminarium „Las – siłą dla świata” przygotowane przez nauczycieli Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Uczniowie zaprezentują swoje występy, sporo będzie można dowiedzieć się o życiu lasu. Dzieci będą mogły skorzystać ze strefy animacji, gdzie będzie można wziąć udział w interesujących zajęciach, takich jak przygotowywanie ekologicznych pierniczków, dekorowanie słoików oraz tworzenie świec z wosku.
Zadbaliśmy, aby na Ekogalę można było bezpłatnie dojechać Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Rozkład jazdy oraz szczegóły programu zamieszczam w załączniku dla Państwa. Na gości imprezy – jak co roku czekać będą choinki oraz drobne upominki.
-organizatorzy wydarzenia
Organizatorami Ekogali są: Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.
Program wydarzenia:
14 grudnia 2024 r. (sobota)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
11:00 – 15:00 XVIII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
10.00 – 17.00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych – część wystawowa
11:00 – 12.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XVIII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena
w holu
12.30 – 13:30 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych „Las – siłą dla świata”, Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego- scena w holu
13.30 – 15:00 Pokaz mody dworskiej, mieszczańskiej i chłopskiej wykonaniu Stowarzyszenia „Damy i Huzary” – występ artystyczny scena
w holu
15 grudnia 2024 r. (niedziela)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 16:00 XVIII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
10.00 – 17.00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych – część wystawowa
10:30 – 12:00 Naturalna aromaterapia na zdrowie – Beata Zarembianka, aktorka, pasjonatka aromaterapii – scena w holu
12:00 – 12:45 VIP-y gotują (część I) – część wystawowa
13:00 – 13:45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa
16:00 – 16:55 Rozstrzygnięcie XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu
17:00 Zamknięcie Targów
Więcej szczegółów na stronie www.ekogala.eu.