W najbliższą sobotę 23.11.2024r. Podkarpacki Bazarek będzie świętował 3-cie urodziny. Imprezie towarzyszyć będzie także wydarzenie „Gęsina i Młode Wina na Świętego Marcina”. Dla gości przygotowano smaczne produkty od podkarpackich producentów oraz degustacje lokalnych specjałów i występy zespołów. Poniżej rozmowa ze Zbigniewem Micałem, dyrektorem Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, którą udostępnił nam PODR Boguchwała, a także parę słów o wydarzeniu.
Co na imprezie:
Miejsce: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Suszyckich 9.
Data/Godzina: 23.11.2024r rozpoczęcie 7:00
Program:
–Produkty z gęsiny oraz podkarpackich winorośli.
–Symboliczna przemiana moszczu w młode wino.
– Wybory na Najlepszy Produkt Podkarpacki z Gęsiny.
–Dla wystawców bazarku konkurs „Najpiękniejsze Stoisko Bazarkowe”.
– Gra terenowa dla dzieci pod nazwą „Szukamy Gęsi”.
– Potrawy z restauracja ośrodka: pierogi z gęsiny, filet gęsi w sosie żurawniowym, gęsie pipki oraz rogale świętomarcińskie.
Rozmowa ze Zbigniewem Micałem, dyrektorem Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale:
– W Boguchwale zagoszczą produkty z gęsiny oraz podkarpackich winorośli. Promujecie także enoturystykę. To ciekawy punkt sobotniej imprezy.
– Cieszę się bardzo ze współpracy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale ze Stowarzyszeniem Winiarzy Podkarpacia. W specjalnym namiocie dedykowanym podkarpackim winnicom wszyscy chętni będą mogli nabyć pakiet degustacyjny. W namiocie będzie można porozmawiać także z winiarzami, dowiedzieć się o historii podkarpackich winnic oraz coraz bardziej popularnej enoturystyce. W ofercie namiotu również dania z gęsiny. Mam nadzieję, że każdy z gości odnajdzie swój smak i spróbuje potraw. Na tym nie koniec. W sąsiedztwie ogólnodostępne produkty, tj. sery oraz wyroby garmażeryjne i masarskie.
– Interesująco zapowiada się symboliczna przemiana moszczu w młode wino. Dla gości bazarku to atrakcja.
– W ten sposób chcemy uhonorować patrona winiarzy, św. Marcina. Przez teren bazarku przejdzie kolorowy korowód. Jego centralnym punktem będzie beczka z moszczem. Orszak wniesie beczkę jak lektykę, w towarzystwie i oprawie muzycznej Zespołu Pieśni i Tańca „Kompanija” z Boguchwały. Na scenie o godz. 11.11 wspomniana i symboliczna przemiana moszczu w wino. Pośród środowiska winiarzy to „magiczna godzina”. Jest nawiązaniem do legendy świętego Marcina z San Martino Tours, któremu przypisuje się cud przemiany wody w wino. Stąd wynika jego związek z sektorem winiarskim. Jest uważany za patrona winiarzy i sommelierów.
– Podczas wydarzenia kapituły konkursowe wybiorą najładniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt z gęsiny. Dla najlepszych PODR w Boguchwale funduje nagrody.
– W konkursie „Najpiękniejsze Stoisko Bazarkowe” mogą uczestniczyć nasi wystawcy, tj. rolnicy, przedsiębiorcy, KGW, rękodzielnicy. Kapituła konkursu oceni atrakcyjność wizualną, oryginalność stoiska, pracochłonność oraz sposób prezentacji stoiska. Kolejnym jest konkurs „Najlepszy Produkt Podkarpacki z Gęsiny”, gdzie uczestnikami będą koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia. Komisja degustując potrawy z gęsiny, oceni walory smakowe i estetykę przygotowanych potraw. Najlepsi w konkursach otrzymają nagrody finansowe ufundowane przez PODR w Boguchwale.
– PODR w Boguchwale nie zapomina o najmłodszych uczestnikach bazarku. Warto, by rodzice przyszli ze swoimi pociechami.
– Na terenie ośrodka rozgrywana będzie gra terenowa dla dzieci pod nazwą „Szukamy Gęsi”. Zapraszamy dzieci w wieku od 6 do 11 roku życia wraz z pełnoletnim opiekunem. Każdy uczestnik otrzymuje kartę trasy gry terenowej. Posługując się mapą, musi odnaleźć punkty, wykonać zadania, a także przykleić naklejki z gąskami na karcie. Taki komplet naklejek, upoważnia uczestników do odebrania upominku.
– Swoje potrawy będzie serwować restauracja ośrodka. Co poleca szefowa kuchni dla gości?
– Naszym celem jest promowanie i popularyzacja tradycji kulinarnych. Zapraszamy do naszej restauracji na pyszne dania z gęsiny. Tutaj swoich amatorów znajdą zapewne pierogi z gęsiny, filet gęsi w sosie żurawinowym oraz popularne gęsie pipki. Na deser świętomarciński rogal z naszego wypieku. Restauracja PODR promuje regionalne dziedzictwo kulinarne. Serwując potrawy z gęsiny, chcemy zachęcić mieszkańców województwa do odkrywania nowych smaków.
– Na koniec przypomnijmy miejsce wydarzenia.
– Podkarpacki Bazarek w Boguchwale oraz wydarzenie „Gęsina i Młode Wina na Świętego Marcina” odbędzie się 23 listopada (sobota). Miejsce: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Suszyckich 9. Początek o godz. 7:00. Wstęp wolny. Zapraszam serdecznie.