W sobotę, 23.11.2024r., w godzinach od 15.00 do 17.00 w Jaśminowym Dworze w Rokietnicy odbędzie się 13. edycja wydarzenia „W babcinej spiżarni”, gdzie odbędą się konkursy nagradzające najlepsze przetwory i potrawy regionalnej kuchni. Poniżej wiadomość od organizatorów z informacją i zaproszeniem do udziału.
Miejsce: Rokietnica – Jaśminowy Dwór
Data i godzina: 23.11.2024r. w godzinach od 15.00 do 17.00
Wiadomość od Organizatorów:
Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania (i przetwory!) rodzimej kuchni do udziału w 13. edycji konkursu „W babcinej spiżarni”, którego organizatorem jest starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz. Wydarzenie od lat przyciąga wielbicieli smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Któż bowiem jak nie nasze babcie, serwowały nam cymesy, które wspominany z rozrzewnieniem do dziś…? Ci co bardziej szczęśliwi, zachowali babcine zeszyty z bezcennymi przepisami i od czasu do czasu próbują odtworzyć ulubione dania. Pozostali mogą wrócić do beztroskich lat przy babcinym stole dzięki naszemu wydarzeniu… Tegoroczna odsłona „W babcinej spiżarni” będzie nieco inna niż wszystkie. Impreza, podczas której swoje kulinarne talenty zaprezentuje osiemnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarosławskiego, obfitować będzie wiele niespodzianek i… nowości. Nasze gospodynie wezmą udział warsztatach, które poprowadzi zwyciężczyni popularnego programu MasterChef Junior Martyna Strzelec. Warsztaty są częścią realizowanego przez powiat jarosławski międzynarodowego projektu Interreg Polska-Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”. W związku z tym, oprócz przedstawicielek naszych kół, we wspólnym spotkaniu przy stole MasterChef-a zasiądzie spora, bo pięćdziesięcioosobowa grupa naszych gości ze Słowacji. I choć nasze wspaniałe panie – w kontekście kuchennych ciekawostek – prawdopodobnie niewiele może zaskoczyć, wierzymy, że idea „zero waste”, czyli gotujemy tak, by nie marnować absolutnie niczego, bardzo im się spodoba.
Tymczasem… „W babcinej spiżarni” to przede wszystkim konkurs! Rywalizacja na to, jakie pyszności nasze koła „zamknęły w słoikach”, będzie toczyć się swoim torem. Konkursowe przetwory, podzielone na trzy kategorie: warzywa, owoce i mięsa lub ryby, oceniać będzie specjalne jury, które tym razem osobiście odwiedzi każde z osiemnastu stoisk, by poddać próbie konkursowe dzieła. Walka będzie zacięta, bo w tym roku zwycięzca (w każdej z kategorii) będzie mógł być tylko jeden! Zdajemy sobie sprawę, iż nie będzie dla jury „łatwym orzechem do zgryzienia” wyłonienie tylko trójki z osiemnastu kół, więc komisja konkursowa – prócz głównego lauru – nie wyklucza, że przyzna również wyróżnienia (także po jednym w każdej kategorii). Jest o co walczyć, bo organizatorzy – jak zwykle – przygotowali atrakcyjne nagrody – nie tylko dla zwycięzców. Żadne z biorących udział w „W babcinej spiżarni” kół nie wyjedzie z pustymi rękami.
Kolejną nowością tegorocznej edycji jest otwarcie jej na Państwa. Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w wydarzeniu! Od godziny 15.00 do 17.00 w Jaśminowym Dworze Rokietnicy uginające się pod rozmaitymi przysmakami stoły naszych KGW będą czekać na każdego, kto zechce zaszczycić nas swoją obecnością. Wydarzenie uświetni pokaz mody dawnej w wykonaniu jarosławskiego Stowarzyszenia „Pąsowa Róża”, będzie występ słowackiej grupy tanecznej i… muzyczna niespodzianka!
Zapraszamy w sobotę, 23 listopada br., w godzinach od 15.00 do 17.00 do Jaśminowego Dworu w Rokietnicy! Organizatorem wydarzenia jest starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz, zaś partnerami: wójt gminy Rokietnica Bożena Gmyrek oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. Do zobaczenia!