Ruszył sezon na grzyby. Niestety, spożywanie tych wyjątkowych darów podkarpackich lasów może być niebezpieczne w skutkach. Dlatego rzeszowski sanepid radzi co robić, by się nie zatruć. Poniżej w artykule garść cennych informacji.
Sezon na grzyby rozpoczął się w pełni, co przyciąga wielu miłośników grzybobrania do podkarpackich lasów. Jednak, jak stwierdza rzeszowski sanepid, związane z tym ryzyko zatrucia powinno być poważnie traktowane. Niedawne zgłoszenie dotyczące zatrucia dziecka, które trafiło do Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, jest przerażającym przypomnieniem tego, jak niebezpieczne mogą być grzyby. Dziecko, które wymagało nie tylko intensywnej terapii, ale również przeszczepienia wątroby, pokazuje, że brak ostrożności podczas zbierania i spożywania grzybów może prowadzić do tragicznych konsekwencji.
Zatrucie tym grzybem, doprowadzając do uszkodzenia wątroby a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne. Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu. Wiemy, jak trudne jest pozyskiwanie narządów do przeszczepienia. Apelujemy aby być bardzo ostrożnym podczas zbierania grzybów i zawsze upewnić się, że mamy pewność co do ich identyfikacji
– mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”
Ostrożność powinna być dla każdego, kto zamierza zbierać grzyby. Jeśli nie mamy pewności, czy zebrane okazy są jadalne, nie warto ryzykować. W takiej sytuacji najlepiej zanieść grzyby do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie specjaliści, tacy jak grzyboznawcy, pomogą w ich ocenie. Porady ekspertów są bezpłatne i mogą uratować zdrowie, a nawet życie.
Miłośnicy grzybobrania powinni pamiętać, że w podkarpackich lasach można spotkać wiele gatunków grzybów, w tym trujące, które mogą być przyczyną śmiertelnych zatruć. Zasady bezpieczeństwa przy zbieraniu grzybów są proste — nie zbierajmy grzybów, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości. Zbieranie grzybów to nie tylko przyjemność, ale i odpowiedzialność, która wymaga wiedzy i doświadczenia.
Warto korzystać z pomocy specjalistów, takich jak grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów, a także z atlasów grzybów i aplikacji mobilnych, które ułatwiają identyfikację. Początkujący grzybiarze powinni ograniczyć się do grzybów rurkowych i unikać małych osobników, które mogą być trudne do rozpoznania. Dobrą praktyką jest także zbieranie grzybów do przewiewnych koszyków, aby uniknąć ich psucia się.
Należy stale pamiętać o zagrożeniach związanych z zatruciami grzybami. Główne przyczyny to niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących gatunków oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw. Objawy zatrucia mogą pojawić się w ciągu kilku godzin albo nawet po kilkunastu godzinach, a ich wygląd często przypomina objawy niestrawności. W przypadku podejrzenia zatrucia nie można bagatelizować objawów — należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Ważne jest, aby nie wspomagać wymiotów płynami takimi jak mleko czy alkohol, ponieważ mogą one zaostrzyć problemy.
Największe ryzyko zatrucia dotyczą szczególnie kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych oraz tych z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. Bezpieczne grzybobranie to klucz do cieszenia się tym sezonem bez niepotrzebnego ryzyka. Odpowiedzialne podejście i uważność mogą uchronić nas przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i pozwolić cieszyć się bogactwem przyrody w sposób bezpieczny.
Fot. WSSE Rzeszów